Skötsel Ytterdörr

För att din ytterdörr ska motstå väder och vind år efter år behöver den då och då få lite omtanke. Här nedan kan du läsa om hur du på bästa sätt tar hand om din dörr. Skötseln ska göras regelbundet och går snabbt att göra.

Nathalie Blå

Målade ytterdörrar

Målade ytterdörrar behöver också underhåll. Tvätta av dörren med ljummet vatten (ej såpa) eller med diskmedel utspätt i vatten, minst varannan månad. Det är viktigt att undvika starka rengöringsmedel som innehåller t.ex ammoniak eller lösningsmedel.

Behandla dörren minst 1-2 gång per år med flytande bilvax eller möbelvax, t.ex. Turtle flytande hårdvax. Vaxet får inte innehålla slipmedel eller silikon. Mörka färger har tendens att blekas i sol, salt och regn bör därför 

placeras under tak i norrläge. Har du fått lackskador skall dessa bättras omedelbart med en Alkydfärg för utomhusbruk i rätt nyans och glans, annars gäller ej garantierna. Färgkoderna får du av din återförsäljare eller i broschyren.

Tröskeln är obehandlad och skall oljas innan montering och efter behov. För att öka livslängden på dörrarna bör de placeras under ett entrétak. 

Vaxa din målade dörr: Ta först bort smuts med en fuktig duk, vaxa sedan hela dörren och låt stå i 30 minuter innan du torkar av/putsar upp dörren. Viktigt att tänka på: Vaxa aldrig dörren när den är varm eller i direkt solljus. Vi rekommenderar att man vaxar dörren en första gång redan vid montage så får dörren ett ännu slitstarkare skydd för yttre påfrestningar. 

 

Teakdörr Ytterdörrar i konstteak

Teakytterdörrar ska behandlas med kinesisk träolja (med antimögelskydd) t.ex. Jupex 45 innan montering en gång eller till dörren är mättad, torka av överflödig olja. Därefter vid behov vanligtvis vår och höst (eller innan dörren börjar bli matt och uttorkad), så att dörren har en fet vattenavvisande yta. Obs! glöm ej dörrens undersida.

Dörrar i teak kan få små sprickor i ytskiktet, detta beror på att trä är ett levande material. Sprickorna påverkar ej dörrens funktion eller täthet. Det är bara ett tecken på att dörren är tillverkad i ett äkta naturmaterial.

Tröskeln är obehandlad och skall oljas innan montering och efter behov. För att öka livslängden på dörrarna bör de placeras under t ex ett skärmtak.

Olja din trädörr: Rengör dörren, torka av med trasa, slipa med fint slippapper i träets fiberriktning för att putsa bort resta fibrer. Olja in dörren tills ytan är fet och vattenavvisande, torka bort all överflödig olja.

 

Ebba EkEkytterdörrar

Ekytterdörrar ska behandlas med en träolja (med antimögelskydd) t.ex. Jupex 45 innan montering en gång eller till dörren är mättad, torka av överflödig olja. Dörren levereras oljad från fabrik och får därför inte oljas för många gånger. Därefter vid behov vanligtvis 6-8 gånger/år (eller innan dörren börjar bli matt och uttorkad), så att dörren har en fet vattenavvisande yta. Det är viktigt att dörren slipas rent innan man oljar dörren. Obs! glöm ej dörrens undersida.

Tröskeln är obehandlad och skall oljas innan montering och efter behov. För att öka livslängden på dörrarna bör de placeras under t ex ett skärmtak.

Ekdörrar får ej placeras i utsatt/oskyddat läge, då gäller inga garantier på ytskiktet.


Olja din trädörr: Rengör dörren, torka av med trasa, slipa med fint slippapper i träets fiberriktning för att putsa bort resta fibrer. Olja in dörren tills ytan är fet och vattenavvisande, torka bort all överflödig olja. 

 

Karin Tät FuruFuruytterdörrar

Furuytterdörrar är obehandlade och måste laseras eller oljas före montering. Behandla kvistarna med kvistlack innan lasering eller målning efter rekommendation från färghandlare. Ingen garanti lämnas mot kvistgenomslag. För bästa resultat vänd er till närmaste färghandlare. Tröskeln är obehandlad och skall oljas innan montering och efter behov. För att öka livslängden på dörrarna bör de placeras under t ex ett skärmtak.

 


Motverka och åtgärda mögelangrepp

Om mögel uppkommer på din trädörr måste dörren först tvättas rent noga, använd gärna ett mögeltvättmedel eller vanligt diskmedel. Är dörren mycket angripen rekommenderar vi att man tvättar dörren med utspädd ammoniak och tvättsvamp, därefter tvättar rent den med rengöringsmedel. När dörren tvättats så reser sig fibrerna vilket åtgärdas genom slipning med ett fint sandpapper i träfibrernas riktning, därefter måste dörren oljas igen tills ytan blir fet och vattenavvisande.

OBS! Om dörren inte är tillräckligt noga rengjord före oljningen så kan oljan istället fungera som ”föda” för mögelsporerna.

 

Smörjning av gångjärn

  1. Öppna gångjärnets "hatt" och applicera smörjmedel direkt på insexskruven.
  2. Stäng hatten.

 

Underhållsartiklar för att underlätta skötseln av din ytterdörr.
Ladda ner skötselanvisningar.
Ladda ner bruksanvisning för putsduk.

Hitta din återförsäljare

Våra dörrkunskaper finns inte bara i vårt egna hus, utan också ute hos våra återförsäljare. Hos dem får du hjälp med goda råd och svar på dina frågor. Ett antal av våra återförsäljare har även showroom där du i lugn och ro kan se och känna kvaliteten på våra dörrar.