Diplomat x Roger Persson

Årets nya ytterdörrar är unika och moderna, utan att kännas främmande med en tydlig blinkning till en ädel dörrtradition. Lär känna industridesignern Rogers nya dörrmodeller.

 

Gott om idéer

I Göteborg bor och arbetar industridesignern Roger Persson. Hans designprocess ser lite olika ut beroende på uppdrag. Ibland finns en färdig beställning på en produkt, eller såsom i det här fallet med ytterdörrarna, så kom idén från Roger själv. Han hade länge funderat på vad man kan göra med en dörr och vilka möjligheter som finns inom produktområdet.
– Jag brukar fundera mycket på hur det går att utveckla produkter i min vardag. Jag kände att ytterdörren har någonting mycket intressant att utforska rent grafiskt. Jag tog fram ett par idéer och bilder som jag presenterade för Diplomat, som både de och jag kände att vi skulle gå vidare med och göra verklighet av, säger han.

Det börjar med research

För att ta fram de två nya dörrmodellerna Inez och Irma började Roger med ett omfattande researcharbete. Han gick tillbaka och studerade hur olika tidsepokers dörrar sett ut.
– Äldre dörrar, i till exempel gustaviansk stil, har ofta mycket lister, speglar och snickarglädje. Medan moderna dörrar är plana och avskalade. Jag ville hitta ett designuttryck som landar någonstans mittemellan det traditionella och moderna.

Viktigt med igenkänning

Roger landade till sist i två modeller som han utvecklade tillsammans med Diplomat. Båda dörrarna har glaspartier, glasens placeringar och grundform för tankarna till traditionella dörrar men glasningen är modern. Glaspaketen har rundade hörn, inga synliga lister på utsidan och diskreta glaslister på insidan som skapar en stilmarkör för modernare dörrar. Det var också viktigt att dörren skapar samma känsla oavsett om du ser den inifrån eller utifrån. Ett av Rogers signum som designer är att göra en produkt annorlunda endast med små justeringar.
– Jag försöker förändra en existerande produkt bara lite grann, dra den lite åt ett nytt håll, men hela tiden återkoppla till det som känns igen och som är tryggt.

Lär känna Inez och Irma

Inez har ett smalt glasparti på ovansidan av dörren och ett mindre glas på den nedre delen av dörren med möjlighet att välja olika yta på glasen exempelvis frostat nedtill och klart upptill. Irma är mer modern med ett stort glasparti.
– Om man tittar på Inez så är den ganska traditionell med två glaspartier som är monokroma med dörrens uttryck. Irma har ett stort glas som jag flyttat åt gångjärnssidan för att få en större yta för lås, handtag eller draghandtag.

Varför dörrar?

Tidigare har Roger designat en rad produkter vi hittar i inomhusmiljö som till exempel stolar, fåtöljer, lampor och strömställaren Renova som finns i många svenska hem. Han blev intresserad av att designa dörrar för att funktionen hos en dörr är väldigt begränsad.
– Man kan inte göra vad som helst eller sätta vilken form som helst med en dörr. Det är lite av charmen, man har en ram att förhålla sig till. Arbetet blir mer grafiskt. När jag designat stolar till exempel så finns massor av funktionskrav att ta hänsyn till.

När det är dags för ny dörr

Det finns en tanke med varje hus och en omsorg. När det är dags att byta dörr är det viktigt att ta hänsyn till husets karaktär och stil.
– Jag vill inte låta för mycket som Ernst, men om jag ska ge ett tips när det är dags att byta dörr, så utgå ifrån huset och välj en dörr som går i linje med husets tidsepok och utseende.

Hitta din återförsäljare

Våra dörrkunskaper finns inte bara i vårt egna hus, utan också ute hos våra återförsäljare. Hos dem får du hjälp med goda råd och svar på dina frågor. Ett antal av våra återförsäljare har även showroom där du i lugn och ro kan se och känna kvaliteten på våra dörrar.