Frågor och svar

Här finner du svar på vanliga frågor om oss och våra produkter. Tveka inte att kontakta oss eller ringa din närmaste återförsäljare om du inte hittar svaret på din fråga här!

Mest populära

Service & garanti

Formgaranti betyder att ett dörrblad kan böja sig max 4 mm utan att det är något fel på dörrbladet. Blir det en större avvikelse så är det ett garantiärende.

Säkerhet

Till skillnad från ett vanligt enkellås så låser detta på 3 olika punkter, alltså finns det 3 hakreglar som låser fast i slutblecken i karmsidan.

ASSA 2002 är det vi använder som standardlås i våra ytterdörrar. Vår Q-serie är utrustade med ett trepunktslås ASSA MPL.

Återförsäljare & pris

Vi säljer endast genom återförsäljare och ber dig därför vända dig till en sådan för prisuppgift. Våra återförsäljare hittar du längst ner på sidan.

Många modeller har vi på lager så att du kan ha din dörr på plats inom 2 veckor. Normal leveranstid ligger annars på 6-8 veckor. För mer exakta leveranstider, kontakta närmaste återförsäljare.

Nej tyvärr, vi säljer endast genom återförsäljare och ber dig därför vända dig till närmaste återförsäljare. Våra återförsäljare hittar du längst ner på sidan.

Generella frågor

En klimatdörr är en typ av dörr som vi har tagit fram för användning i utrymmen med stora klimatskillnader, t.ex. ett pannrum eller mellan ett kallgarage och ditt hus. Den har en uppbyggnad likt en ytterdörr men med en enklare låskista. Klimatdörren går även att få med brandklassning Ei30.

Gammal standard är ett mått på innerdörrar som användes före 1972 då vi fick den standard på innerdörrar som levereras idag. Dessa dörrar är 25mm lägre än dagens standard, men bredd och tjocklek är densamma. Eftersom dagens dörrar har snap-in gångjärn och de gamla dörrarna hade tappbärande gångjärn har vi tagit fram ett mellangångjärn (adaptergångjärn) som gör det möjligt att använda dagens dörrblad till de gamla befintliga karmarna.

Här kan du läsa mer om gammal standard. 

Karmyttermåttet är dörrens exakta storlek, om modulmåttet är 10x21 så är dörren något mindre för att göra plats för tätning i bredd och höjd. Karmyttermåttet är då 985x2085mm för vår ytterdörr. Du kan se de exakta måtten i vår måttabell både för ytterdörr, garageport och innerdörr i vår Checklista under avsnitt 2. Ta mått.

Dörrens storlek anges i modulmått (förkortat M) t.ex. 10x21. En modul motsvarar 1 dm, det innebär att hålet i väggen är 1000x2100mm. 

P-märkningen innebär att vår produkt testats och godkänts av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) så att de uppfyller de lag- eller myndighetskrav som ställs, samt de höga krav som marknaden ställer på kvalitet från tillverkning till montage. 

CE-märkning innebär att produktens prestanda är deklarerad på ett enhetligt sätt inom EU/EES och uppfyller dom säkerhetskrav som ställs. Märkningen hjälper dig som konsument att välja säkra produkter.

U-värdet betecknar dörrens isoleringsförmåga. Ju lägre u-värde, desto bättre isolering. U-värdet omfattar hela konstruktionen med dörrblad och karm. Ytterdörrar från Diplomat har U-värde 0,8 på täta dörrar och 0,9 på glasade dörrar*.

Tillvalet ECO kan väljas som ett tillägg, då får dörren en annan fyllning samt en tjockare karm på 130 mm vilket ger ett u-värde på 0,7 både för glasad* och tät dörr.
(*Test är gjort på en dörr med runt glas)

Alla målade ytterdörrar tillverkas i vår högautomatiserade fabrik i Bankeryd utanför Jönköping och våra ytterdörrar i teak, ek och furu tillverkas i vår fabrik i Hånger. 

Diplomatdörrar har funnits som varumärke under en längre tid. Inwido förvärvade Diplomatdörrar år 2006. Något år senare började vi att investera och bygga en dörrfabrik i Bankeryd som idag är vår stora och moderna producerande dörrfabrik.

Material, skötsel & underhåll

Furuytterdörrar är obehandlade och måste lackas, laseras, oljas före montering. Behandla kvistarna med kvistlack innan lasering, lackning eller målning. För bästa resultat vänd er till närmaste färghandlare.

Se information om hur du bäst underhåller din ekdörr under vårt avsnitt om Skötsel Ytterdörr.

Se information om hur du bäst underhåller din teakdörr under vårt avsnitt om Skötsel Ytterdörr.

Vi har idag ingen miljömärkning på våra dörrar men vi jobbar med att bli ISO14001-certifierade. Idag tar vi hand om vårt avfall på ett bra sätt och försöker minimera avfallet genom att använda en effektiv och modern process i vår tillverkning.

Tröskeln är obehandlad och skall oljas innan montering och efter behov.

Se information om hur du bäst underhåller respektive dörr under vårt avsnitt om Skötsel Ytterdörr eller Skötsel Innerdörr.

Se information om hur du bäst underhåller respektive dörr under vårt avsnitt om Skötsel Ytterdörr eller Skötsel Innerdörr.

Fyllningen i en standarddörr är av cellplast som ligger i en ram av furu. Ihop med en fuktspärrande aluminiumplåt, en HDF-skiva och tätningslist på dörrbladet, kan vi uppnå ett riktigt bra u-värde på 0,8 på täta dörrar och 0,9* på glasade dörrar.

Tillvalet ECO kan väljas och då har vi en mer energieffektiv cellplastisolering i dörren samt en tjockare karm på 130 mm vilket ger ett u-värde på 0,7 både för glasad* och tät dörr.
(*Test är gjort på en dörr med runt glas)

Det är ett råglas som kan användas där man vill ha insynsskydd, det sitter även som standard på vissa dörrmodeller.

Om en glaskassett är steppad innebär det att det yttersta glaset limmas ovanpå det yttersta skiktet på dörren och läggs inte i konstruktionen likt en klassisk glaskassett. Därmed sitter det inga glaslister på dörren utan det ger en stilren och modern utsida.

Härdat glas är en typ av personsäkerhetsglas som minimerar risken för skador om glaset går sönder, då glaset splittras med avrundade kanter. Härdat glas kan man få både in- och utvändigt och sitter som standard på några av våra dörrmodeller med större glasyta.

Montering

När du får din nya ytterdörr sitter det alltid Adjufix karmhylsor förmonterade på dörren för montering. Du får även med karmskruv för träkonstruktion och karmplugg i dörrens färg för att täcka för karmskruvshålen.

Ja, du kan byta din innerdörr själv om du är händig. Idag är alla våra standardinnerdörrar med snap-in gångjärn. Det innebär att du lätt kan montera på och av ditt dörrblad på karmen.

Du kan byta din ytterdörr själv, men vi rekommenderar att du tar hjälp av en snickare vid byte av ytterdörr. Det är viktigt att dörren monteras på rätt sätt för att både form och funktion ska hålla. Om dörren skulle skadas på grund av felaktigt montage gäller inte någon reklamationsrätt.

Vi erbjuder inte montering själva, däremot gör många av våra återförsäljare det. Hör efter med din återförsäljare när du beställer din dörr.

Du behöver en skruvdragare, vattenpass, mejsel och insexnycklar. För säkerhets skull, läs vårt avsnitt om montering under avsnittet Monteringsanvisningar.

För instruktioner kring hur du monterar din ytterdörr, vänligen läs under vårt avsnitt Monteringsanvisningar.

Vi finns på ett hundratal orter runt om i hela Sverige.

Hitta en återförsäljare nära dig

Hitta din återförsäljare

Våra dörrkunskaper finns inte bara i vårt egna hus, utan också ute hos våra återförsäljare. Hos dem får du hjälp med goda råd och svar på dina frågor. Ett antal av våra återförsäljare har även showroom där du i lugn och ro kan se och känna kvaliteten på våra dörrar.

Återförsäljare med utställning Återförsäljare
Köp Diplomat online