Vad gör en bra dörr?

Hur många gånger kommer du använda din dörr? Du går igenom den flera gånger per dag, det är det första du ser utvändigt och kanske spelar den en stor roll invändigt. Att ägna lite tid åt att fundera kring sin dörr är en bra idé för att hitta den perfekta matchen, berättar Maria Hallebo, produktchef på Diplomat.

Yta och funktion
En riktigt bra dörr ska kännas rätt rent designmässigt men den behöver också fylla  förväntningar på funktion. Olika dörrar har olika specifika egenskaper, någon isolerar extra bra (lågt U-­värde), någon håller ute ljud, eller är extra inbrottssäker. Fundera över vilka funktioner som är viktigast för dig innan du börjar botanisera i design, tipsar Maria.

Passa in eller sticka ut?
För många är den roliga biten att välja dörrens utseende. Antingen tar man dörren som den är eller så finns det massor av val för den som vill skräddarsy ett helt eget utseende. Det kan vara bra att tänka på huru­vida dörren ska harmonisera med fasaden eller om den ska sticka ut. De senaste åren har dörrkunderna blivit allt modigare.
– Kulörer på dörrar fortsätter att öka, men också pålimmade dekorer som ger ett mer klassiskt utseende, säger Maria.

Glöm inte insidan
Utvändigt har dörren möjlighet att förändra uttrycket på en hel fasad, men det många inte tänker på är dörrens insida som går att få både i färg och utsmyckad. 
– Insidan av dörren kan vara en stor del av hemmet, beroende på hur central hallen är invändigt. Det kan bli ett riktigt lyft för övrig inredning med en dekorspårad insida till skill­nad från en vit slät yta, säger Maria.

Svenska dörrar för svenska klimat
Det svenska klimatet är föränderligt med regn, vind, snö och sol vilket ställer tuffa krav på ytterdörren. Därför är det viktigt att välja en dörr som håller länge rent kvalitetsmäs­sigt. På Diplomat tillverkas dörrarna i Sverige med god förståelse för de olika utmaningarna som vädret ger.
– Det är inte många som vet eller tänker på att om man vaxar den målade dörren några gånger per år så förlänger man dess livslängd, säger produktchef Maria.

Digitala dörrtrender
Många trender gällande dörrar hand lar om lås och digitala säker­hetslösningar. Det blir allt vanligare med uppkopplade hem där dörr och larm styrs från appar. Att byta ut fysiska nycklar mot kodlås och nyckel brickor förenklar vardagen för många.
– Det kommer mer och mer spän­nande digitala lösningar. Mycket går ut på att kunna se vem som passerar dörren och vilken tid dörren öppnats. Ny teknik gör mycket för husets skalskydd, säger Maria.

 

Vi finns på ett hundratal orter runt om i hela Sverige.

Hitta en återförsäljare nära dig

Hitta din återförsäljare

Våra dörrkunskaper finns inte bara i vårt egna hus, utan också ute hos våra återförsäljare. Hos dem får du hjälp med goda råd och svar på dina frågor. Ett antal av våra återförsäljare har även showroom där du i lugn och ro kan se och känna kvaliteten på våra dörrar.

Återförsäljare med utställning Återförsäljare
Köp Diplomat online