Dörrar för livet, dörrar för dig

2 okt. 2023

Dörren berör alla. Den är högst alldaglig men samtidigt påtaglig. Dörren som symbol är stark och tydlig. Den symboliserar hopp, möjligheter och avgränsningar. Och det är en viktig detalj i arkitekturen. Därför ska du ställa höga krav på din dörr. För den är ju så mycket mer än bara en dörr. Några som är väl medvetna om detta är Elisabeth och Tobias i småländska Tolg.

Rött hus med gul dörr från Diplomat

Mitt i barrskogen med Vättern som granne hittar vi Diplomats fabrik i Bankeryd.Varje dag beställs, tillverkas och levereras här nya dörrar på löpande band ut i Norden. Alla dörrar med den lika viktiga uppgiften – att vara entré till ett hem. En som gör sitt jobb som entré varje dag är dörren Karin. Karin bor hemma hos Elisabeth, Tobias och lilla Alve. Karin är en ung dörr vars livsresa började för ungefär tre år sedan. Hennes design däremot är gammal och klassisk, men lika aktuell och passande idag som för 100 år sedan. 

Det var nämligen för tre år sedan som Elisabeth och Tobias fick ett erbjudande om att bygga sitt framtida hem på tomten i Tolg. Idag står där på samma plats ett nytt färdigt hus som sin unga ålder till trots smälter in helt självklart på sin plats bland betydligt äldre byggnader i samma stil. Och det var något som var viktigt för paret. Att även om de skulle bygga ett nytt modernt hus så skulle känslan av ett äldre klassiskt hus vara central.

–Vi tycker om den klassiskt småländska stilen och vi ville bibehålla en känsla av ett äldre hus även om det är nytt. Det har varit den röda tråden under hela tiden som vi har byggt, säger Tobias.

Gula garageportar från Diplomat dörrar

Svensk dörrtradition

Att främja lokala aktörer och det svenska hantverket var också en tydlig ambition under processen. När det kom till att välja dörrar var det inget undantag. Att hitta de perfekta dörrarna till huset blev en rolig och utmanande uppgift för paret. Dörrarna skulle ha en betydande del i att skapa husets karaktär. Men det var inte bara till huset som rätt dörr skulle hittas. På familjens tomt finns även ett flertal sidobyggnader, innehållande bland annat garage och ateljé, som också skulle hitta sin dörrmatch.

Dörrarna fick den viktiga uppgiften att fungera som något utav en röd tråd och binda samman de olika byggnaderna.Det gällde därmed att hitta flera dörrar vars design gick i linje med den klassiskt småländska stilen som paret ville åt. Detta samtidigt som funktion och hållbarhet stod högt upp på kravlistan. Valet föll på dörrar från Diplomat för att de helt enkelt checkade alla boxarna. Funktionellt, hållbart och småländskt. Att det blev modellerna Karin och Britta som valdes är föga förvånande. Det är klassiska lantliga dörrar som hjälper till att ge intrycket av att husen, på ett helt självklart vis, funnits på platsen i många, många år.

Gul dörr med glas i gammaldags stil från Diplomat

Hållbar tillverkning

Genom att tillverka ytterdörrarna i Sverige skapar Diplomat inte bara hållbara transporter som värnar om miljön, utan säkerställer också med ett gediget hantverk och lokal kunskap att dörrarna som tillverkas kommer att klara av alla påfrestningar från vårt svenska klimat. Och att de får rätt utseende såklart.


Personifierad kvalitet

Det finns alla möjligheter att göra din dörr unik genom att välja till detaljer som du gillar, tillval som berättar något om dig själv eller som bara rent krasst underlättar ditt liv. För familjen i Tolg var detta exempelvis digitala dörrlås för att få en nyckelfri vardag. Är du smart tänker du igenom dina val noga – du kommer leva med dem ett bra tag. För en ytterdörr från Diplomat behöver inte bytas ofta. De är gjorda för att hålla i långa loppet. För att säkerställa detta och kunna leva upp till de generösa garantierna som lämnas krävs en hel del. Med all rätt.

Hur Diplomat löser utmaningen? Genom en trästomme i furu som fylls med cellplast skapas en bra isolering – A och O för en bra ytterdörr. På var sida om cellplasten sätts det aluminiumplåtar som håller fukten borta – den ska ju stanna där ute. Ytterst placeras antingen en HDF-skiva eller laminat – båda slittåliga och pålitliga. Avslutningsvis målas ytskiktet i dubbla lager med ett väderbeständigt färgsystem som ger en mycket tålig yta. Detta är av största vikt då färg och ytskikt får ta många smällar som husets yttersta del.

Blå dörr med glas i gammaldags stil från Diplomat

Redo för storm

Visst känns det fint att veta? Att varje dag beställs, tillverkas och levereras nya dörrar ut i vårt avlånga land. Diplomat Dörrarna börjar sin resa i Bankeryd. Men vart resan slutar, det är olika för dem alla. En Britta ska till ett idylliskt sommarstugeområde i Hjo, en Marina Extreme, som är extra rustat för storm och tuffa påfrestningar i sitt slitstarka utförande, lämnar strax för att resa till den karga Bohuskusten. Alla dörrarna har sin resa att göra. Och om Diplomat gjort sitt jobb rätt så ska varje dörr vara rustad och redo för det liv som väntar dem. Oavsett om det är i Tolg eller Fjällbacka.