Förnya ditt hus med en ny ytterdörr

12 dec. 2023

Att hitta rätt dörr till ditt hus behöver inte vara svårare än att välja något som du tycker är fint. Men om du är villrådig kan du här ta del av några väl utvalda tips och råd. Med ytterdörren som designelement kan du ge huset ett helt nytt uttryck. 

Röd pardörr från Diplomat dörrar

Tips #1 Våga välja färg 

Det sägs att man i Skottland målar ytterdörren röd när sista amorteringen på huslånet är betald. Andra menar att dörrar i klara färger är ett bra sätt att kunna urskilja sitt eget hus när man kommer hem sent efter en glad kväll. Det kan vara hur det vill med den saken, men en färgglad ytterdörr är onekligen ett sätt att sätta personlig prägel på sitt hus. 

Något som kan vara bra att ha med  sig när man gör sitt kulörval är att den färg vi uppfattar påverkas av det som är runtomkring. Det kan vara omgivande natur och bebyggelse samt fasadens kulörer. Ett sätt att välja kulör är att matcha din dörr med fönstrens färg, eller foder och plåtdetaljer, för att få en samlad helhet. Ett annat sätt är att välja en avvikande kulör som kontrasterar. 

Gul ytterdörr från Diplomat dörrar

Tips #2 Matcha stilen på huset

Har du ett hus i sekelskiftesstil är det fint att välja en dörr med mycket utsmyckning. Exempelvis en dörr med dekorpålimmad utsida. Ett hus i modern stil ses i stället ofta med en enklare slät design på dörren. 

 

Tips #3 Låt entrén vara avvikande

Våga tydliggöra huvudentrén. Var inbjudande och modig och låt dörren ha ett eget uttryck. Signalera tydligt att ’’Här går du in. Välkommen hem till mig’’. Men glöm inte bort övriga sidodörrar. Tänk på helheten och välj dörrar som på något sätt harmonierar med varandra. 

Orange pardörr från Diplomat Dörrar

Tips #4 Trendigt och personligt

Det finns mycket man kan göra för att få sin dörr både trendig och personlig. Utöver färg kan du också välja olika glas. Kanske vill du minska insyn eller öka ditt ljusinsläpp? Varje dörr har ett standardglas men du kan göra den unik med ett annat val. Länge har vi sett beslag, handtag och gångjärn i stilrent aluminium eller rostfritt. Men på senare år har beslag i svart eller mässing trendat. Du kan även välja dolda gångjärn för en exklusiv look och digitala lås för en nyckelfri vardag.  

Genom att ha koll på vilka val du kan göra och hur man kan kombinera dem kan du ge ditt hem ett spännande uttryck som du kan känna dig stolt över under många år.